18 september 2019

De zon schijnt voor Offshore Wind in Rotterdam

DE ZON SCHIJNT VOOR OFFSHORE WIND IN ROTTERDAM

De Offshore Wind sector is met de bouw van een aantal grote windparken op het Nederlandse gedeelte van de Noordzee ook interessant voor Rotterdam. De windparken Borssele Alpha, Hollandse Kust Zuid, Hollandse Kust Noord en Hollandse Kust West zijn snel en gemakkelijk bereikbaar vanuit de haven van Rotterdam. In totaal gaan er de komende jaren honderden nieuwe turbines geïnstalleerd en in bedrijf genomen worden. Dit levert veel transport-, installatie- en onderhoudswerk op voor het Rotterdamse Offshore Wind cluster.

Port of choice
Hans van Hoof van Rhenus Offshore Logistics ziet de toekomst voor Rotterdam zonnig in: “Als Rhenus voeren wij voor diverse klanten supply runs uit naar windparken. Wij zien de stukken en componenten in de Offshore Wind markt steeds groter en complexer worden. Als het om echt grote objecten gaat, is Rotterdam the port of choice. Onze terminal op de Maasvlakte heeft de juiste infrastructuur om grote projecten te behandelen en schepen te (de)mobiliseren. De Maasvlakte is de perfecte uitvalsbasis om snel en kostenefficiënt supply runs uit te voeren.”

Twan van Tilburg van STC KNRM voelt de dynamiek in Rotterdam: “Veel maritieme dienstverleners die actief zijn in de Offshore Wind hebben hoofdkantoren in de regio Rijnmond. Wij verzorgen maritieme en offshore emergency response trainingen die dicht bij de realiteit liggen. Het is belangrijk om mensen echt te laten ervaren wat er gebeurt, zodat ze goed voorbereid zijn op het echte werk buiten. Als STC KNRM werken wij aan de skills en mentale weerbaarheid van de mensen. Windmolens op zee worden steeds groter en mensen werken straks met zijn tweeën geïsoleerd deze reuzen. Je moet dan ook fysiek sterk en zelfredzaam zijn. De komende jaren is er een enorme vraag naar monteurs voor windparken. Wij zoeken voortdurend mensen die de intrinsieke motivatie hebben om een bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving.”

Een markt in ontwikkeling
Martin van Leest van Rotterdam Offshore Group richt zijn pijlen op partijen die onderhoud uitvoeren aan windparken: “Het aantal schepen dat voor Offshore Wind gerelateerde klussen naar Rotterdam komt is groeiende. Voor ons betekent meer schepen meer werk. Vanuit de Rotterdamse Waalhaven bieden wij een groot aantal (de)mobilisatie en lay-by services. Helaas hebben wij ook werk zien verdwijnen. In het begin van de Offshore Wind maakten wij verschillende grillages (red. een stalen frame aan dek gelast om lading en onderdelen mee vast te zetten) voor projecten. Met het volwassen worden van de markt kunnen projecten steeds vaker op bestaande grillages worden geplaatst.”

Mark Heick van Safe Lifting Europe spreekt van een markt in ontwikkeling: “Wij zien het aantal aanvragen voor Offshore Wind gerelateerde projecten toenemen. Klanten kunnen bij ons terecht voor hef- en tuigapparatuur, zoals krachtmeetinstrumenten, spreader-balken, harpsluitingen en onderhands-haakgereedschappen. Rotterdam doet er veel aan om Offshore Wind spelers en projecten hiernaartoe te halen. Als Rotterdams Offshore cluster moeten we nauw samenwerken om aantrekkelijk te blijven. Gezamenlijk kunnen we alles bieden en uitgroeien tot de Offshore Wind haven.”