03 oktober 2017

International Maritime Rescue Federation (IMRF) uitwisselingsprogramma bij STC-KNRM

Van zaterdag 23 tot zaterdag 30 september heeft de International Maritime Rescue Federation (IMRF) een uitwisselingsprogramma georganiseerd voor vrijwillige reddingbootbemanningen van verschillende Europese reddingmaatschappijen. Het hoofddoel van deze uitwisseling was het delen van kennis en het leren van elkaars organisatie om het levensreddende werk te optimaliseren.

De IMRF heeft, na het succes van afgelopen vijf jaar, wederom de organisatie op zich genomen van de zesde Europese reddingboot bemanningsuitwisseling. In totaal deden elf landen mee: Duitsland, IJsland, Noorwegen, Finland, Zweden, Engeland, Frankrijk, Portugal, Estland, Denemarken en Nederland. De organisatoren van de deelnemende landen hebben een leerzaam programma verzorgd, dat aansloot bij de omstandigheden van het land. Denk daarbij aan de rotskusten van Engeland, de vele eilandjes voor de kust van Zweden, de bergreddingen in IJsland en de zandstranden en het Waddengebied van Nederland. De buitenlandse vrijwilligers hebben Search and Rescue (SAR) oefeningen met KNRM-reddingstations meegedraaid om op die manier ervaring en kennis uit te wisselen en nieuwe technieken en vaardigheden te leren.

De KNRM heeft een uitgebreid programma gemaakt voor de buitenlandse collega’s waarin het oefenen met de KNRM-reddingstations centraal stond. Daarnaast zijn er offshore veiligheidstrainingen bij STC-KNRM, een beach lifeguards training op het strand en oefeningen met de NHV-SAR helikopter uitgevoerd. Ook is er een bezoek gebracht aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Het was een zeer geslaagde week.
International Maritime Rescue Federation (IMRF) uitwisselingsprogramma