10 juli 2017

Veiligheid voorop bij het TU Delft Solar Boat Team

STC-KNRM en de KNRM zijn verheugd om het TU Delft Solar Team in veiligheid te mogen ondersteunen. Waar de KNRM het team bij staat bij het testvaren, heeft STC-KNRM het gehele team een veiligheidstraining  gegeven waarbij tevens een stevig potje teambuilding aan bod is gekomen.

Het TU Delft Solar Boat Team ontwerpt en bouwt draagvleugelboten aangedreven door puur en alleen zonne-energie. De draagvleugels tillen de gehele romp uit het water waardoor de waterweerstand verlaagd wordt. Hierdoor kunnen de boten een hoge snelheid behalen op zeer weinig energie, namelijk met het vermogen vergelijkbaar met die van twee waterkokers.

Met deze boten wordt meegedaan aan de jaarlijkse Monaco Solar Boat Challenge. De volgende editie zal plaatsvinden in juli 2017. Daarnaast wordt er meegedaan aan de tweejaarlijkse Dutch Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonneboten. De eerstvolgende editie van deze race is in 2018.

Het TU Delft Solar Boat Team wordt volledig gerund door studenten en verandert elk jaar van samenstelling. Ook dit jaar wordt er weer gebouwd aan een volledig nieuwe boot. Het team van 2017 bestaat uit 28 studenten van verschillende faculteiten van de TU Delft. Een deel van deze studenten heeft zijn studie voor een jaar op pauze gezet om full time aan de Solar Boat te werken.

De ultieme doelen van het team zijn het opleiden van zowel theoretisch als praktisch onderlegde ingenieurs en het promoten van duurzame innovatie. Zo wil het team laten zien wat de uiterste mogelijkheden zijn met zonne-energie.

Door een zo innovatief mogelijke boot te ontwerpen en te bouwen wil het team duurzame techniek weer een stap verder brengen.